tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kevään koulujuttuja (varoitus: saattaa sisältää ällöttäviä kuvia)

Olen pitänyt tapanani kirjoitella muuten koirapainotteiseen blogiin silloin tälöin myös koulujuttuja, vähintäänkin mainita kunakin lukukautena opiskeltavat aineet. Tänä keväänä olen uudella puhelimellani onnistunut keräämään aika läjän kuvamateriaalia eri tunneilta, joten ajattelin tehdä kouluaiheisen postauksen.

Siemennyksen kurssi alkaa lähennellä loppuaan, tämä kevät meillä on ollut enää praksoja. Olemme käyneet kerran viikossa koulun navetalla harjoittelemassa rektalisointia ja asioiden hahmottamista peräsuolesta käsin (=etsineet munasarjoja, kohdunkauloja ym.). Loppukurssista olemme käyneet läpi myös koirien, hevosten ja sikojen siemennyksen. Koirista meille oli kertomassa koirien lisääntymisongelmiin erikoistunut eläinlääkäri Laura Linntamm, jota on ohjannut Mäntsälän eläinlääkäriaseman lisääntymistieteen erikoiseläinlääkäri Merja Dahlblom. Koiraluennon lopuksi halukkaat pääsivät seuraamaan englanninbulldogin keinosiemennystä: urokselta kerättiin paikan päällä sperma, sen laatu tarkastettiin ja narttu siemennettiin katetrilla. Kuvat koulun navetalta.

ihmetellään ultraäänilaitteen kuvaa

siemennyksen harjoittelua

välineet munasolujen imemiseen munasarjoista

navettakissa tykkäsi liukkaripurkista

koulun pihattonavetta

Patoanatomiassa olemme tänä keväänä, vuoden kestäneen preparaattien piirtämisen ja tunnistuksen jälkeen, vihdoin päässeet "tosi toimiin". Suoritamme kerran viikossa praksalla ruumiinavauksia. Meidän ryhmä on ollut onnekas, olemme avanneet sikojen lisäksi kaksi hevosta, koiran ja kanin. Kuvat tämän päivän praksalta, jossa avasimme Viron ensimmäisen mahdollisesti herpekseen kuolleen hevosen. Herpesvirusta on nyt liikkeellä, Suomen Ratsastajainliitto julkaisi tiedotteen aiheesta. Tarton alueella ainakin yhdellä tallilla on todettu hevosella HVI-1 tyypin herpestartunta.

hevonen vinssillä pöydälle 

 (sydän, maksa, perna, munuainen, keuhko)
elinten tarkempi tutkiminen ja mittaus

Parasitologian praksoilla olemme tunnistaneet eri parasiitteja sekä niiden munia, opiskelleet niiden taksonomiaa (interesting, not!) ja tutkineet ulostenäytteitä. Virologia on jatkunut luentomuotoisena. Epidemiologiassa aherramme tietokone luokassa, pian alkaa taas tappelu excelin kanssa. ;) Kansanterveys toimi nettikurssina, elintarvikehygieniasta on tällä hetkellä luennot. Yleinen farmakologia on vaihtunut kliiniseksi farmakologiaksi, jossa tarkastelemme tarkemmin eri elinkokonaisuuksiin vaikuttavia lääkeaineita. Koulumme pieneläinklinikan eläinlääkärin Anzela Lehtlan pitämät kirurgian luennot ovat olleet mielenkiintoisuudeltaan tämän kevään helmi! Viime viikolla alkoi luennolla loppukevään kestävä kurssi, pieneläinten kliininen diagnostiikka, jossa on myöhemmin luvassa käytäntöäkin.

2 kommenttia:

Nea kirjoitti...

Huhhuijaa mitä sisuskuvia! :o :D
Täytyy vain ihmetellä miten sinulla onnistuu kamera kulkemaan JOKA paikassa mukana!? :D

Katjuska kirjoitti...

Ihan sinua (ja muita eläinlääkärin ammatista haaveilevia) varten tämä postaus. ;) Mun kännykkä on ällistyttävän hyvällä kameralla varustettu, ja kulkee aina taskussa mukana. :)